kolmapäev, 26. november 2014

Sürrealism. 20. saj. algus, 1924-1945

Sürrealism sai alguse pärast Esimest maailmasõda Pariisis.

Selle liikumise eesotsas oli kirjanik ja kriitik André Breton, kes aastal 1924 avaldas esimese sürrealistliku manifesti ning hakkas välja andma ajakirja La Révolution Surréaliste. Breton ja tema ümber koondunud kirjanikud ning kunstnikud lähtusid   Sigmund Freudi  psühhoanalüüsi alastest uurimustest allasurutud alateadvusest. Nad arvasid, et ühiskond ja kultuur kammitseb inimest ning üritasid tungida inimese sisemusse, aistingute maailma, et vabastada fantaasia igasugusest mõistuse kontrollist. Sürrealistid pidasid alateadvuse allasurumist ka Esimese maailmasõja põhjustajaks, seega olid nende teooriad nii psühholoogilise kui ka poliitilise tähendusega.

Esialgu levis sürrealism kirjanduses ja teatrikunstis.

Kunstis üritati harrastada mõistuse kontrollist vaba, juhusest lähtuvat joonistamist-maalimist. Mõnikord valmistati teoseid ka kollektiivselt aga nii, et tulemust nägid tegijad alles lõpus.

Sürrealislikus maailmakunstil saab eristada kahte põhilist stiili:

  1)      Kasutati kunsti tegemiseks laste ja vaimuhaigete joonistustest tuletatud kujundeid või näiteks  üksisilmi mingi mustri vaatamisest tekkivate hallutsinatsioonide paberile panemist. Nende maalide pinda katavad kujundid ja sümbolid. Kuulsaim esindaja oli katalaan (romaani rahvas Hispaanias Kataloonias)  Joan Miró.

2)      Enam levinud oli suund, mis samuti kasutas unenägudest, hallutsinatsioonidest pärinevaid nägemusi ja freudilikke sümboleid,  kuid tegi seda eriti realistlikul moel. Need on nn. nihestatud maailmad kus kõik on nii tõeline aga ometi nii ebareaalne. Seda suunda nimetatakse ka veristlikuks(ladina k. veritas-tõde). Selle liikumise juhtfiguuriks  sai René Magritte, sarnases stiilis maalis ka  Max Ernst  ja sürrealistidest kuulsaimaks saanud Salvador Dali.

     René Magritte
       "Läbipuuritud aeg"

















     Salvador Dali
 "Mälestuste püsivus"







   Salvador Dali
      "Geo-poliitiline laps vaatab uue lapse sündi"














   Koostas: Neenu

Kasutatud materjalid:
http://kunstiabi.weebly.com/suumlrrealism.html
http://kunstiabi.weebly.com/reneacute-magritte-ja-max-ernst.html
http://et.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCrrealism

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar