teisipäev, 9. detsember 2014

Dada e. Dadaism



Dada kujunes välja Esimese maailmasõja(1914-18) ajal Śveitsi linnas Zürihis sõja jalust põgenenud mitmeid kunstnike ja kirjameeste poolt. Dadaistide eesmärgiks oli oma tegevusega tavakodanik nii öelda rööpast välja lüüa, kuna nende arvates just see tavakodanik oli oma pasiivsusega sõja puhkemises süüdi.Võib öelda, et dada kunstivool oli sõjavastane mässumeelne liikumine, mis avaldus erivormides. Dada põhiline eesmärk oli inimeste sokeerimine. Esimene dada kunstigfalerii asutati 1917 aastal.

Kuulsamad kunstnikud:

Hans Arp (1887-1966) oli Saksa päritolu kunstnik kes, osales aktiivselt dada-liikumises. Hans Arpi tööd kasutavad dadale iseloomuliku nähtust nagu juhuslikkus.

Marchel Duchamp (1887-1968) oli Parantsuse-Ameerika kunstnik, kes kasutas oma töödes teisigi kunstivoole, aga need paistavad nagu paroodia nendele vooludele.
Näiteks Mona Lisa puhul joonistas ta lihtsalt reprole vuntsid ja habeme ette, mis tundub paljudele kindlasti kunsti rüvetamisena. Marchel Duchampi peetakse ikkagi üheks 20. sajandi olulisemaks kunstnikuks.

Hans Arp
"De la Famille des Etoile"



















Marchel Duchamp
 "She's got a hot ass."






















Koostas: Eigo


Kasutatud materjalid:

http://www.artnet.com/artists/hans-arp/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dada
http://et.wikipedia.org/wiki/Dadaism
http://kunstiabi.weebly.com/dadaism.html
http://www.tcf.ua.edu/Classes/Jbutler/T340/SurrealismLecture.php





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar