teisipäev, 9. detsember 2014

Dada e. Dadaism



Dada kujunes välja Esimese maailmasõja(1914-18) ajal Śveitsi linnas Zürihis sõja jalust põgenenud mitmeid kunstnike ja kirjameeste poolt. Dadaistide eesmärgiks oli oma tegevusega tavakodanik nii öelda rööpast välja lüüa, kuna nende arvates just see tavakodanik oli oma pasiivsusega sõja puhkemises süüdi.Võib öelda, et dada kunstivool oli sõjavastane mässumeelne liikumine, mis avaldus erivormides. Dada põhiline eesmärk oli inimeste sokeerimine. Esimene dada kunstigfalerii asutati 1917 aastal.

Kuulsamad kunstnikud:

Hans Arp (1887-1966) oli Saksa päritolu kunstnik kes, osales aktiivselt dada-liikumises. Hans Arpi tööd kasutavad dadale iseloomuliku nähtust nagu juhuslikkus.

Marchel Duchamp (1887-1968) oli Parantsuse-Ameerika kunstnik, kes kasutas oma töödes teisigi kunstivoole, aga need paistavad nagu paroodia nendele vooludele.
Näiteks Mona Lisa puhul joonistas ta lihtsalt reprole vuntsid ja habeme ette, mis tundub paljudele kindlasti kunsti rüvetamisena. Marchel Duchampi peetakse ikkagi üheks 20. sajandi olulisemaks kunstnikuks.

Hans Arp
"De la Famille des Etoile"



















Marchel Duchamp
 "She's got a hot ass."






















Koostas: Eigo


Kasutatud materjalid:

http://www.artnet.com/artists/hans-arp/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dada
http://et.wikipedia.org/wiki/Dadaism
http://kunstiabi.weebly.com/dadaism.html
http://www.tcf.ua.edu/Classes/Jbutler/T340/SurrealismLecture.php





Naivism


Naivism on 20. sajandi alguses tekkinud primitivistlik kunstisuund, mille iseloomulikud jooned on lapselik detailirohkus ja perspektiivi-, anatoomia-, kompositsiooninõuete mitte järgimine. Avangardismi klassikud, nagu Pablo Picasso, Robert Delaunay ja Guillaume Apollinaire nägid naivismis suurepärast võimalust kunsti piiride avardamisel. Nad vaimustusid Aafrika ning Lõuna-Ameerika rahvaste jumalkujudest, kuna tol ajal olid seal moes primitiivkunsti ilmingud.

Tegelikult on naivism ainus “-ism” (nagu kubism, realism, sürrealism), mis on maailmas kogu aeg olemas olnud. Seda näeme siis, kui vaatame erinevate rahvaste kunsti. Rahvakunsti on vaja siiski naivismist eristada. Rahvakunsti mõjutavad alati oma rahva traditsioonid ja sellel on püsivad reeglid, naiivne kunst on aga sõltumatu igasugustest traditsioonidest. Naiivset kunsti on peetud lähtuvaks vaid kunstniku kordumatust isikust ning just sellega seletatakse naivistliku kunsti värskust ja ainulaadsust. Etniline kunst on valdavalt anonüümne, sajandite vältel kujunenud, kuid naivism on isikuline ja tekkinud teistsuguses taustsüsteemis. Naivistlik kunst võib olla ka väga sarnane lastekunstile, kuid naivistide teostel on enamasti väga järjekindlalt konstrueeritud kompositsioon, mis lastekunstis on ebatavaline.
 
myrnamarinda
 "Caught red-handed" (Naivism)

 "A Holiday Celebration" (Naivism)


















Koostas: Eigo

Kasutatud materjalid:

http://entsyklopeedia.ee/artikkel/naivism1
http://en.wikipedia.org/wiki/Na%C3%AFve_art
http://www.telavivcity.com/eng/events/26782/Naivism-A-Holiday-Celebration/Tel-aviv/

esmaspäev, 8. detsember 2014

Abstraktsionism. 1910-1970

Abstraktsionism ilmus 1910-1920 aastatel ning arenes 1920-1930 aastatel. Üle Euroopa levis abstraktsionism 1930-1945 ning USA-sse levis 1940.

Teose loomiseks on kasutatud jooni, punkte, pindu ja värve. Neid omavahel kombineerides on saavutatud väga põnevaid tulemusi.

Kuigi abstraktsed pildid võivad võhiklikule vaatajale sageli tunduda nagu mustrilehed või lapselikud  värviplätserdused, püütakse siiski  nende teostega  alati edasi anda mingit sügavamat mõtet.


Abstraktsionismil on välja kujunenud kolm põhisuunda:
  1)   Ekspressiivne abstraktsionism, samuti nimetatud kui lüüriline abstraktsionism - eesmärgiks on tunnete ja meeleolude väljendamine värvide, rütmide ja erinevate pindade abil. Tuntuimad esindajad on Vassili Kandinsky ja Paul Klee.
  2)   Konstruktiivne ehk geomeetriline abstraktsionism - väljendusvahendiks on teatud kindlad geomeetrilised vormid, värvid ja rütm. Rajajaks olid Kazimir Malevitš ja Piet Mondrian.
  3)   Äärmuslik suund - siis loobuti täiesti teadlikust teose ülesehitusest. Pildi moodustavad ebamäärased värvilaigud, mis on sageli paksult pildipinnal, jõulised pintslitõmbed, värvinired. Tuntuim esindaja on Jackson Pollock.



      Vassili Kandinsky "Impressioon V Pompido"
       (ekspressiivne abstraktsionism)











       Kazimir Malevitš "Must ruut valgel taustal"
       (geomeetriline abstraktsionism)










     Piet Mondarian ''Trafalgar Square''
     (geomeetriline abstraktsionism)















 Koostas: Neenu



Kasutatud materjalid:
http://et.wikipedia.org/wiki/Ekspressiivne_abstraktsionism
http://et.wikipedia.org/wiki/Abstraktsionism
http://et.wikipedia.org/wiki/Geomeetriline_abstraktsionism
http://kunstiabi.weebly.com/abstraktsionism.html
http://kunstiabi.weebly.com/kazimir-malevitscaron.html
http://kunstiabi.weebly.com/vassili-kandinsky.html
http://www.slideshare.net/ellenh2/abstraktsionism
http://kunstiabi.weebly.com/piet-mondrian.html

kolmapäev, 3. detsember 2014

Ekspressionismi mõju ühiskonnale

Ekspressionismi mõjul suurenes revolutsioonide mõtteviis. Ühiskonnas arvati, et revolutsiooni abil saab muuta maailma.

Hingeliselt muutus inimeste elus palju. Rohkem hakati tähelepanu pöörama suhtlemisele ning hing mehhaniseerus. Usuti, et hing on aheldatud su keha külge ning selleks, et hinge vabastada, tuli kasutada kunsti ning ennast kunsti kaudu välja elada. Vaatamata kõigele sellele jäi hinge mõiste ikkagi ühiskonnas ebamääraseks. Samuti usuti, et revolutsioon on hinge aktsioon.

Ekspressionismi ajal vastandati ka palju eliiti ja heidikuid ning neil on suur vahe. Kui tänapäeva ühiskonnas üritatakse inimesi võimalikult võrdsetena hoida, siis ekspressionismi ajal oli väga tähtis see, kas sa kuulud eliiti või heidikute hulka.


Koostasid: Neenu, Margit, Ksenia ja Eigo

Kasutatud materjalid:

http://sinine.ehi.ee/~lkk/konspektid/maailmak/ekspressionism.htm

kolmapäev, 26. november 2014

Sürrealism. 20. saj. algus, 1924-1945

Sürrealism sai alguse pärast Esimest maailmasõda Pariisis.

Selle liikumise eesotsas oli kirjanik ja kriitik André Breton, kes aastal 1924 avaldas esimese sürrealistliku manifesti ning hakkas välja andma ajakirja La Révolution Surréaliste. Breton ja tema ümber koondunud kirjanikud ning kunstnikud lähtusid   Sigmund Freudi  psühhoanalüüsi alastest uurimustest allasurutud alateadvusest. Nad arvasid, et ühiskond ja kultuur kammitseb inimest ning üritasid tungida inimese sisemusse, aistingute maailma, et vabastada fantaasia igasugusest mõistuse kontrollist. Sürrealistid pidasid alateadvuse allasurumist ka Esimese maailmasõja põhjustajaks, seega olid nende teooriad nii psühholoogilise kui ka poliitilise tähendusega.

Esialgu levis sürrealism kirjanduses ja teatrikunstis.

Kunstis üritati harrastada mõistuse kontrollist vaba, juhusest lähtuvat joonistamist-maalimist. Mõnikord valmistati teoseid ka kollektiivselt aga nii, et tulemust nägid tegijad alles lõpus.

Sürrealislikus maailmakunstil saab eristada kahte põhilist stiili:

  1)      Kasutati kunsti tegemiseks laste ja vaimuhaigete joonistustest tuletatud kujundeid või näiteks  üksisilmi mingi mustri vaatamisest tekkivate hallutsinatsioonide paberile panemist. Nende maalide pinda katavad kujundid ja sümbolid. Kuulsaim esindaja oli katalaan (romaani rahvas Hispaanias Kataloonias)  Joan Miró.

2)      Enam levinud oli suund, mis samuti kasutas unenägudest, hallutsinatsioonidest pärinevaid nägemusi ja freudilikke sümboleid,  kuid tegi seda eriti realistlikul moel. Need on nn. nihestatud maailmad kus kõik on nii tõeline aga ometi nii ebareaalne. Seda suunda nimetatakse ka veristlikuks(ladina k. veritas-tõde). Selle liikumise juhtfiguuriks  sai René Magritte, sarnases stiilis maalis ka  Max Ernst  ja sürrealistidest kuulsaimaks saanud Salvador Dali.

     René Magritte
       "Läbipuuritud aeg"

















     Salvador Dali
 "Mälestuste püsivus"







   Salvador Dali
      "Geo-poliitiline laps vaatab uue lapse sündi"














   Koostas: Neenu

Kasutatud materjalid:
http://kunstiabi.weebly.com/suumlrrealism.html
http://kunstiabi.weebly.com/reneacute-magritte-ja-max-ernst.html
http://et.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCrrealism

Kubism 1907-1925

Selle stiili alusepanijaks sai Hispaania päritoluga  Pablo Picasso oma suuremõõtmelise maaliga "Avignoni neiud".
Kui Picasso seda oma sõpradele näitas, oli  nende reaktsioon lausa negatiivne, nii et  kunstnik ei pannud seda teost peaaegu kümme aastat näitusele.
Praegu  peetakse aga seda maali 20.saj. kunsti pöördepunktiks ja üheks moodsa kunsti tähtteoseks.

 Pablo Picasso ideede jagajaks ja  kubismi edasiarendajaks sai  prantslane Georges Braque.

Mis oli siis kubistide kunsti eripäraks ?

Kubistid taandasid esemed  lihtsateks geomeetrilisteks kujunditeks ehk hakkasid pildi erinevaid osi geomeetrilisetena kujutama.
Tundub, et nad on  looduses esinevad esemed ja olendeid justkui osadeks lahti võtnud, neile lihtsustatud vormi andnud  ja  siis uuesti pildile  kokku pannud.
Lisaks võib inimene  või ese olla maalil  korraga otse- ja külgvaates.
Tavaliselt on kubistlikud maalid pruunikates, rohekates ja hallikates toonides.
Peamisteks väljendusvahenditeks on jooned, pinnad ja hele-tumedused.
Maaliti portreesid, natüürmorte, maju.
Kui perspektiiv üldse esineb, siis on see tahtlikult moonutatud.

Kubistide sellise loomingu inspireerijaks oli Paul Cèzanne, kes püüdis oma kunstis nähtavaid esemeid lähendada geomeeetrilistele kujunditele ja maalis pildile esemeid korraga mitme nurga alt vaadatuna.
 Samuti saadi inspiratsiooni neegriskulptuuridest, mis Pariisis just siis väga huvipakkuvad olid.
Aastast 1909 aasast arendasid Picasso ja Braque välja nn.analüütilise kubismi,   kus motiivi osad olid veelgi väiksemateks osadeks lahutatud, nii et vaid vaevu võis aimata, mis pildil on kujutatud. Meeleolu edasiandmiseks kasutati tumedaid värvitoone.


1912. a.võib pidada sünteetilise kubismi alguseks.
Nüüd maaliti pildile suuremad , abstraktsed kujundid ja säravamad värvilaigud.
Siis lisati mingi väike detail, mille järgi sai maalitud eset ära tunda. (nt.kitarri kõlakast)
Hiljem läksid kubistid veelgi kaugemale uute väljendusvahendite otsinguil ja hakkasid  oma piltidele kleepima ajalehe väljalõikeid, kangatükke, tapeeti ja muud.
Sellisel moel loodud pilti nim. kollaažiks.

Pablo Picasso (1881-1973) 
 "Avignoni neiud"                                           
Pablo Picasso (1881-1973)
"Vana  kitarrist"




















Koostasid: Ksenia, Margit

Kasutatud materjalid:
http://kunstiabi.weebly.com/kubism.html
http://kunstiabi.weebly.com/pablo-picasso.html


Futurism. 1909-1915

Kui Prantsusmaal lõi laineid kubism, siis samaaegselt tekkis Itaalias uus kunstivool -futurism.
Futuristid olid tohutus vaimustuses tehnika arengust ja uskusid tulevikku. Sellest ka nende nimi  (futuro-tulevik it.k.).

Huvitav on see, et futurism kui nähtus  tekkis alguses paberil: kirjeldati oma ideesid nn. 
manifestides, mida levitati ajakirjanduses ja rahvakogunemistel.

Uue tehnikasajandi oluliseks osaks oli elutempo kiirus, mida  futuristidest maalikunstnikud püüdsid pildile jäädvustada tegevuse kulgemisena mingis ajavahemikus. Umbes nii, nagu filmilindi igas kaadris on liikuvad jalad pisut erinevas asendis.
Sellelaadset kujutamist oleme näinud tänapäeva koomiksites, kui joonistatakse jooksvale inimesele mitu paari jalgu.
Osa futuriste ei piirdunud ainult liikumise, st. aja kulgemise kujutamisega pildil, vaid püüdis  jäädvustada ka linnamüra.

Nad võtsid pildiosad kildudeks ja panid need uutmoodi kokku nagu kubistidki, samas piirjooni hägustades, nii et kujutatav näib hajuvat ümbritsevasse ruumi.
Need pildid on rohkem abstraktsemad.



Mõned futuristid saavutasid liikumise tunde vaid erksate värvide ja kompositsiooni abil.

Giacomo Balla (1871-1958) "Tänava valgus"                      




















Giacomo Balla

"Koer keti otsas"
















Umbero Boccioni (1882-1916)"Tänavamüra tungib tuppa"


















Koostas: Ksenia

Kasutatud materjalid:
http://kunstiabi.weebly.com/futurism.html
http://kunstiabi.weebly.com/giacomo-balla.html
http://kunstiabi.weebly.com/umberto-boccioni.html

teisipäev, 25. november 2014

Ekspressionism - 20.saj alguse kunst

Ekspressioon - väljendus
Ekspressiivne - väljendusrikas

Foovidega samaaegselt loodi Saksamaal Dresdenis rühmitus "Die Brücke", mille noori kunstnikke  hakati ekspressionistideks nimetama.

Ka foovid olid   väljenduskunstnikud, aga ekspressionistide eneseväljenduse põhisisuks oli rahutus, mõnikord ühiskonna kriitika ja maailmavalu, parema ühiskonna igatsus.

Ekspressionistid kujutasid kõike dramaatilises valguses.

Nende teosed ei pidanud ilusad olema, vastupidi. Oma suhtumise väljendamiseksdeformeerisid nad sageli inimest või esemeid oma maalil.
Kasutati üldistatud ja nurgelist joonistust, teravaid värvikontraste või hoopis segati värvid "poriseks".

Ernst Ludwig Kirchner

"Berliini
tänavastseen"













Franc Marc

"Sinine 
hobune I"














Koostas: Margit

Kasutatud materjalid:
http://kunstiabi.weebly.com/ekspressionism.html
http://kunstiabi.weebly.com/die-bruumlcke.html
http://kunstiabi.weebly.com/der-blaue-reiter.html

kolmapäev, 19. november 2014

Fovism - 20.saj alguse kunst

20. saj. alguses muutus kunstipilt veelgi kirjumaks.
Inimesed hakkasid sellega juba harjuma, et on nii palju erinevaid kunstistiile ja voole.
Oldi arvamusel, et kui muutub nii palju elus, siis peab ka kunst muutuma, kunst peab olema uudne ja omapärane.


1901.a. toimus Pariisis esimene van Goghi mälestusnäitus.
Tema maalide erksad  värvid inspireerisid rühma noori prantsuse kunstnikke.
1905.a. tulid nad näitusel Sügissalongis välja töödega, mis lausa karjusid vastu oma värvierksuses, maalimislaad oli raevukas ja talitsematu.

Peaaegu segamata värvid olid lõuendile kantud hoogsate  erinevas suuruses  laikudena.

Kuna sellised maalid mõjusid suisa metsikutena, hakati neid foovideks kutsuma. (pr.keeles les fauves  - metsloomad, metsalised).


Foove ei huvitanud impressionistide valguse maalimine ega sümbolistide sümboolika - nende püüdeks oli väljendada kunstniku meeleolu, mis oli tekkinud mõne motiivi vaatlemisel.

See meeleolu, mida sooviti väljendada, oli eelkõige rahulik õnnetunne, rõõm nägemisest.

Sageli kasutati täiesti vastupidiseid värve looduses nähtavale: puud võisid olla punased ja merevesi kuldkollane. 


Tuntuimad kunstnikud



Henri Matisse
"Tants"
esimene versioon






Maurice de Vlaminck  
"Maastik kolme puuga"








Andrè Derain
"Paadid  Collioure`s"









Karl Pärsimägi
"Ortodoksi  kiriku sisevaade"








Koostasid: Ksenia ja Margit

Kasutatud materjalid:
http://kunstiabi.weebly.com/fovism.html
http://kunstiabi.weebly.com/henri-matisse.html
http://kunstiabi.weebly.com/andregrave-derain--maurice-de-vlaminck.html
http://kunstiabi.weebly.com/karl-paumlrsimaumlgi.html

kolmapäev, 12. november 2014

Sissejuhatus

Tere, kallid kunstisõbrad!

Meie oleme Kiviõli 1. Keskkooli abituriendid Margit Trummar, Ksenia Heinsoo, Neenu Täpsi ja Eigo Varemäe.

Meie blogi eesmärk on tutvustada Teile modernistlikke kunstisuundasid ning seda kuu aja jooksul.

Loodame, et meie blogi on informatiivne ja huvitav!


-Kunstifriigid Neenu, Ksenia, Margit ja Eigo